Huvudmeny

Kontakta oss

Länkar

Sökverktyg  

Bilder från Skottland

Nyttiga länkar
Scotchwhisky.net 
Malt Whisky tour 
Whiskyweb 
Scotchwhisky.com 
Spirit of Scotland 
Whisky World¨
Whiskymuseum 
Whiskyportal 
Systembolaget
Mackmyra Whisky
Whiskyguiden

"Whiskyresan" till Skottland.Fortsättningen på berättelse om "Whiskyresan" Sidan 2
Den 10/7 vaknar vi utsövda. Går ner till Michele för att få frukost. En typisk Skotsk frukost med kaffe, bröd ägg, bacon mm. En sådan som man står sig större delen av dagen. Vi åker till första destilleriet som blev The Glenlivet . (Som en liten notering har jag sett att det är bara The Glenlivet som har namnet i bestämd form dvs med "The" före namnet.) Klicka på namnet så kan du få en snabbinformation om företaget. Du kan även gå in på deras egna sajt . Klicka här. (Har även fått veta av Adrian att Glen betyder "dal") Vi får även här en fin information om hur man arbetar på The Glenlivet. Vi fick då även vår "frukostWhisky" som smakprov. Smakprov eller "jamare" e d heter "dram" på Skotska. Ex "Do you want a wee dram"


Adrian och jag framför The Glenlivet

 Vi fick smaka på en 12 årig och en 18 årig. Man bör börja med den 12-åriga då den 18-åriga förtar smaken annars. Kanongott var det!  Proceduren när man gör Whisky är ju i stort sett samma men ändå specifikt för The Glenlivet. Namnet kommer från ån som rinner genom dalen och som heter just "Livet". Då är det lite kul att ordet "Whisky" betyder "Livets vatten". Kul sammanträffande. Ordet härstammar från det gaeliska "uisge beatha"  som just betyder Livets vatten eller "aqua vitrae" på latin. 

The Glenlivet Distillery historia
Destilleriets historia sträcker sig så långt tillbaka som 1774, då fadern till destilleriets grundare gjorde en illegal whisky vid namn Smith’s Glenlivet. Den illegala whiskyn höll en hög kvalitet och blev därför omtyckt i grannskapet. Glenlivet ligger som namnet antyder vid floden Livet i Speyside. Sonen George ansökte om och fick licens vilket gjorde att det blev ett av de första lagliga destillerierna i högländerna. Grannarna, som undantagslöst var inblandade i smuggling eller illegal tillverkning, ansåg dock att han var en svikare och hotade honom till livet. Idag är Glenlivet ett av de större destillerierna, med åtta jäskar (amerikansk furu) och lika många kopparpannor. Produktionen ligger över 5 miljoner liter per år. Whiskyn buteljeras efter 12, 18 och 21 års lagring på sherry och bourbonfat.

Källa: Mackmyra Whisky AB

När vi var klara med The Glenlivet åker vi mot nästa ställe. Först behöver vi lite lunch. Det passa sig bra att göra detta i Dufftown. Vi besöker en mycket vacker pub där vi intar en god lunch. I staden finner vi det mest kända och Skottlands största destilleri Glenfiddich. Efter maten åker vi till Glenfiddich för att se hur man gör där. Gå in på deras hemsida och titta själv. Namnet betyder "Hjortdalen" och vattnet som används till Wiskyframställningen kommer från ån som heter just River Fiddich. Det som var roligt där var bl a att man kunde få ta bilder så mycket man ville.

Glenfiddich Distillery historia
William Grant lärde sig konsten att destillera whisky på Mortlach Distillery. Efter 20 år hade han fått ihop tillräckligt med pengar för att starta sin egen verksamhet så han valde ut en tomt utanför Dufftown, vid floden Fiddich, köpte begagnade pannor och utrustning av Cardhu och juldagen 1887 rann slutligen de första dropparna ut ur pannorna. William introducerade sina åtta barn i företaget som fortfarande ägs och leds av familjen Grant. Man lägger en stor vikt på traditionen och har egen mältning (Balvenie) där delvis eget odlat korn används, vidare har man jäskärl av trä, koleldade destillationspannor samt egna kopparslagare och tunnbindare. Glenfiddich är ett av Skottlands största destillerier med 28 pannor, i och för sig relativt små. Ett av två destillerier i Skottland med egen flaskfyllning vilket ger den unika möjligheten att använda den egna vattenkällan för utspädning. Företaget var först med att marknadsföra single malt i England och utomlands på 60-talet och idag är Glenfiidich världens mest sålda maltwhisky med en marknadsandel på över 25%. Namnet betyder “hjortdalen”.

Källa: Mackmyra Wisky AB


Glenfiddich logga som sitter på väggen i éntren 

Ja, nu var vi fullärda om Whiskyframställning för idag så vi ville veta hur man gör de tunnor som man lagrar Whiskyn i. Vi åkte därför till Speyside Cooperage  "just 4 miles out of Dufftown on the A941". Här får vi en jättefin information om hur man gör dessa tunnor och att det finns många storlekar som 100, 195, 250 och 500 liters. De heter barrels, hogsheads, butts and puncheons. Tunnor heter "Cask" i allmännhet och det fick mig att tänka på "kaffekask". Kanske kommer ordet från att sprit lagrades i tunnor. Caskarna skickas till Spanien för att under tre år lagra Sherry innan  de kan användas till att lagra Whisky. Whiskyn är en färglös sprit innan den lagras i tunnorna och får den vackra gyllengula färgen och smaken som man förknippar med en god Whisky. Efter en körning om drygt 22 mil kommer vi tillbaka till Tomintoul för att äta middag och sova efter en lång dag av information. 


Här kan man se de olika tunnorna i bakgrunden

Den 11/7 var det dags att vända söderut. Detta gjorde vi på vägar som som sträckte sig genom ett sagolikt vacker landskap med höga berg och djupa dalar. Om du någon gång skall åka Malt Whisky Trail så missa inte denna väg A939 söderut. Det var bl a skidanläggningar efter denna väg något som jag inte trodde fanns i Skottland men uppe i bergen är det jättemycket snö under vintern. Det stimulerade mig att vandra i dessa berg då man upplevde dem som mycket tillgängliga. Kolla denna länk  eller denna så får Du säkert idéer om att gör en vandring i Whiskyns hemtrakter. Vi åkte vidare på väg A939 söderut för att så småningom komma till det minsta destilleriet i Skottland. Vi växlar över till väg A93 som vi åker tills vi kommer till en ännu smalare och kurvigare väg som heter A924 och som går till Pitlochry. Staden hade utsetts till den vackraste blomstaden detta år och det syntes verkligen.

 I denna by ligger Edradour destilleriet. Här möter oss först en säckpipespelande 15 åring som "sommarjobbade" med att spela för oss turister. Därefter den mest perfekte guiden. Som klippt och skuren ur boken om "hur en Skotte skall se ut". Det var mycket roligt att lyssna till honom om detta vackra destilleri. Du kan dels läsa mer på deras hemsida om hur de gör och hur det ser ut där. Några bilder på finns även här!

Edradour Distillery Historia
Edradour är Skottlands minsta destilleri, och i jämförelse med sina betydligt större kollegor ger det ett pittoreskt intryck. Omgivningen, miljön och byggnaderna är alla mycket tilltalande och dessutom har få ändringar gjorts sedan grundandet 1825. Kornet odlas i närheten, men mältas och krossas centralt sedan 1980-talet. Mäskpannan rymmer drygt 4 000 liter och spritpannan hälften så mycket. Som sista destilleri i Skottland destillerar man helt och hållet för hand och årsproduktionen uppgår till cirka 100 000 liter. Whiskyn lagras på sherryfat och buteljeras under eget namn efter 10 år. Tidigare hette destilleriet Glenforres, som idag är namnet på Edradours vatted malt. Dessutom ingår maltwhiskyn i House of Lords, King’s Ransom och Clan Campbell.

Källa: Mackmyra Whisky AB


I detta vackra hus på Edradour fick vi smaka på deras ädla drycker

Efter detta var det att ta sig ner tillbaka till St Andrews där Anna och barnen väntade på oss. När vi kom tillbaka hade vi åkt 552 km (343 miles). Då jag ser tillbaka på denna resa, som när jag fick den som present, vida överträffade mina för väntningar. Jag vill därför passa på att tacka mina syskon och min familj m fl för att denna resa kunde bli av och jag vill även framföra ett speciellt tack till Pia och Adrian som "släpade" runt mig bland "Singelmalten" på höglandet i Skottland.

Syftet med att göra detta resebrev är dels för att tacka för den fina presenten, dels för att sammanfatta min upplevelser och dels för att ge lite idéer till Dig som ev skall åka själv en  Malt Whisky Trail-resa.

Resten av resan då vi, Pia och jag var till Edingburg får jag återkomma om vid ett senare tillfälle

Klicka här för att återvända till sidan 1

 

 
 

Senast uppdaterad: 29 november, 2008
© 2002